poniedziałek, 15 października 2018

2018 "In My Kitchen-Soup of the Day"

GSO dzękuję jirsev
 "In My Kitchen-Soup of the Day" by Mediterranka Designs
oscraps 

Jesienna zupa z pieczonej dyni i pomidorów, z ziołami i serowymi grzankami

To bardzo prosty przepis. Dla tych, którzy nie lubią obierać surowej dyni. Zupa jest słodko-kwaśna, lekko podkręcona mlekiem kokosowym. Jeśli lubisz pikantne klimaty, możesz dodać więcej chilli w proszku lub użyć świeżych papryczek.

Składniki

  • Dynia o wadze ok. 1,5 kg (polecam dynię hokkaido, której po upieczeniu nie trzeba obierać ze skóry)
  • 5-6 dużych pomidorów (moje ulubione do tej zupy to soczyste Bawole serca)
  • 6 łyżek klarowanego masła, oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 duże jabłko, obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru o długości ok. 3 cm
  • 1 łyżeczka nasion musztardowca (brązowej gorczycy)
  • 1 łyżeczka nasion kminu indyjskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu indyjskiego
  • 1/3 – 1/2 łyżeczki chili w proszku (warto dodawać go stopniowo, żeby zupa nie okazała się za ostra)
  • ok. 150 ml mleka kokosowego
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: przegotowana, gorąca woda (to, czy jej użyjesz zależy po pierwsze od Twoich preferencji, po drugie od soczystości pomidorów. Zupa ze zdjęcia jest bez dodatku wody)
Grzanki:
  • kromki dobrego razowego chleba
  • plastry sera żółtego, który dobrze się topi (użyj dowolnego, który lubisz)
  • do podania: liście świeżej kolendry

Przepis

  1. W brytfannie umieść dynię (jeśli kawałek jest duży lub dynia jest w całości, przekrój ją na mniejsze kawałki) i pomidory. Piekarnik nagrzej do 180 st C. Wstaw warzywa i piecz je 45-60 minut, aż dynia będzie miękka.
  2. Pod koniec pieczenia dyni w garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz i wsyp nasiona musztardowca. Kiedy zaczną podskakiwać, dodaj przyprawy w nasionach (te zmielone dodasz później), jabłko, czosnek i starty na tarce imbir. Podsmażaj ok. 1 minuty. Teraz dodaj przyprawy w proszku i smaż kolejną minutę.
  3. Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika. Dynię oddziel od skóry i pestek, dodaj ją do garnka. Pomidory obierz ze skóry i również je dodaj do garnka.
  4. Gotuj zupę ok. 5 minut, aż warzywa połączą się z resztą składników. Jeśli uznasz, że zupa jest zbyt gęsta, dodaj teraz trochę wrzącej wody. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj mleko kokosowe i całość zmiksuj blenderem na gładki krem.
  5. Podawaj z grzankami (na kromkach chleba układam ser i zapiekam pod rozgrzanym grillem w piekarniku przez kilka minut), posiekaną drobno świeżą kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz