GSO dzękuję jirsev
"In My Kitchen-Soup of the Day" by
Mediterranka Designs
oscraps
Jesienna zupa z pieczonej dyni i pomidorów, z ziołami i serowymi grzankami
To
bardzo prosty przepis. Dla tych, którzy nie lubią obierać surowej dyni.
Zupa jest słodko-kwaśna, lekko podkręcona mlekiem kokosowym. Jeśli
lubisz pikantne klimaty, możesz dodać więcej chilli w proszku lub użyć
świeżych papryczek.
Składniki
- Dynia o wadze ok. 1,5 kg (polecam dynię hokkaido, której po upieczeniu nie trzeba obierać ze skóry)
- 5-6 dużych pomidorów (moje ulubione do tej zupy to soczyste Bawole serca)
- 6 łyżek klarowanego masła, oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 duże jabłko, obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru o długości ok. 3 cm
- 1 łyżeczka nasion musztardowca (brązowej gorczycy)
- 1 łyżeczka nasion kminu indyjskiego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu indyjskiego
- 1/3 – 1/2 łyżeczki chili w proszku (warto dodawać go stopniowo, żeby zupa nie okazała się za ostra)
- ok. 150 ml mleka kokosowego
- sól i pieprz
- opcjonalnie:
przegotowana, gorąca woda (to, czy jej użyjesz zależy po pierwsze od
Twoich preferencji, po drugie od soczystości pomidorów. Zupa ze zdjęcia
jest bez dodatku wody)
Grzanki:
- kromki dobrego razowego chleba
- plastry sera żółtego, który dobrze się topi (użyj dowolnego, który lubisz)
- do podania: liście świeżej kolendry
Przepis
- W
brytfannie umieść dynię (jeśli kawałek jest duży lub dynia jest w
całości, przekrój ją na mniejsze kawałki) i pomidory. Piekarnik nagrzej
do 180 st C. Wstaw warzywa i piecz je 45-60 minut, aż dynia będzie miękka.
- Pod
koniec pieczenia dyni w garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz i wsyp
nasiona musztardowca. Kiedy zaczną podskakiwać, dodaj przyprawy w
nasionach (te zmielone dodasz później), jabłko, czosnek i starty na
tarce imbir. Podsmażaj ok. 1 minuty. Teraz dodaj przyprawy w proszku i
smaż kolejną minutę.
- Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika.
Dynię oddziel od skóry i pestek, dodaj ją do garnka. Pomidory obierz ze
skóry i również je dodaj do garnka.
- Gotuj zupę ok. 5 minut, aż
warzywa połączą się z resztą składników. Jeśli uznasz, że zupa jest zbyt
gęsta, dodaj teraz trochę wrzącej wody. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj
mleko kokosowe i całość zmiksuj blenderem na gładki krem.
- Podawaj
z grzankami (na kromkach chleba układam ser i zapiekam pod rozgrzanym
grillem w piekarniku przez kilka minut), posiekaną drobno świeżą
kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz